Llibres

Aquí teniu informació sobre els llibres que he escrit. Les fotografies de les cobertes es poden ampliar. Els llibres estan a la venda a les presentacions que faig, i al Quiosc Mickey de Sant Fost, al Quiosc Angelina de Martorelles, a la Llibreria L’Illa de Mollet, a la Llibreria La Gralla de Granollers, a la Llibreria El Full i a Saltamartí Llibres de Badalona, i a la Llibreria Multicolor de Tiana. També a la meva adreça de contacte.

Fem Memòria:
Sant Fost de Campsentelles, Segle XX

 • Editat per l’autor, des del 2009
 • Cada fascicle té entre 50 i 200 pàgines

És una col·lecció de fascicles temàtics sobre diferents aspectes del Sant Fost de Campsentelles del segle XX, amb fotografies antigues.

Es publica pels voltants de Sant Jordi, patró de Catalunya. La presentació del llibre es fa els divendres abans del 23 d’abril a L’Ateneu de Sant Fost. En el lloc web de l’Ajuntament trobareu més informació sobre la data exacta uns dies abans, i també a diaris i mitjans d’informació de la comarca.

Números publicats: 1. El creixement2. Les fonts3. Les caramelles4. Els canvis del poble5. Enric Torrents i Murgarella, alcalde de Sant Fost (1934 i 1936-1939)6. Carrers i camins d’abans i d’ara de Sant Fost7. Les masies (I)8. 50 anys de la gran nevada: 19629. Joaquim Abril i Casellas: 20 anys ensenyant i educant a Sant Fost de Campsentelles (1951-1971)10. La Conreria11. Dones santfostenques de la postguerra12. Llegendes, rondalles, curiositats i veritats d’abans13. 50 anys de pessebre vivent a Sant Fost (1967-2017)14. Els nous santfostencs15. El patrimoni cultural.

Fets i tradicions de Sant Fost
en imatges (de 1910 a 2007)

 • Editat per l’autor, 2007
 • 135 pàgines

Aquest llibre recull fets i tradicions que es consideren importants dels darrers anys, amb fotografies i documents de Sant Fost de Campsentelles. Comença a la primeria del segle passat, moment en què al poble vivien prop de sis-cents habitants, i acaba en els primers mesos de 2007, moment en què érem 7.000 veïns i escaig. S’havia passat de ser un poble petit de pagesos a un municipi nou, primer amb la industrialització de la zona de baix i des dels setanta amb la construcció d’urbanitzacions, que han portat un allau de nous santfostencs i santfostenques procedents d’altres pobles, viles i ciutats.

La primera part de l’obra conté una selecció dels fets del poble durant els segles XX i XXI, il·lustrats amb fotografies. La segona part, sobre les tradicions desaparegudes del segle XX, inclou fotografies que van ser difícils de trobar. La tercera part tracta sobre les tradicions santfostenques del segle XXI. Finalment, hi ha un afegit sobre un fet per a la història del municipi: la “xarxa integral d’enllumenat públic eficient”, un hort solar inaugurat el 10 de febrer de 2007.

Romanalles i objectes religiosos
de les arrels cristianes
de Sant Fost de Campsentelles

 • Editat per l’autor, 2006
 • 18 pàgines

És un llibret que descriu els objectes trobats entre les runes de l’antiga església parroquial de Sant Fost. Es va publicar durant les noces d’or del Dia de la Parròquia (4 d’agost de 1956 – 19 de novembre de 2006).

L’antiga església de Sant Fost, consagrada el 1141 en honor de Sant Faust, fou cremada i enderrocada el juliol de 1936. Més de quaranta anys després, en la dècada dels vuitanta, els veïns del barri de Sant Pere, any rere any, en arribar el 28 de setembre –Sant Faust– dedicaven hores del seu lleure a treure les runes que hi havien quedat. Van tenir cura dels objectes que hi van trobar fins que el 2006 els van exposar en una vitrina.

Les troballes a les que està dedicat aquest fulletó tenen un valor material minso, però, per a tots aquells i aquelles que veiem amb bons ulls preservar la memòria llunyana del poble, el seu pes sentimental no té preu.

L’evolució de Sant Fost en imatges
(de 1950 al 2003)

 • Editat per l’autor, 2003
 • 154 pàgines

És la continuació del meu llibre Una mica d’història del poble, amb imatges del Sant Fost dels nostres avis, publicat el 1983. Aquest, però, vint anys després, amb més experiència i millors mitjans tecnològics, té una explícita i millor presentació, tant en la quantitat com en la qualitat de les fotografies que es publiquen, en total més d’un centenar i mig.

El llibre està dividit en tres parts. La primera tracta el Sant Fost d’abans, de 1950 a 1969, amb fotografies que desvetllen en mi records d’un cert romanticisme d’un Sant Fost de Campsentelles ple d’encís. Records i enyorances d’un poble de ferma personalitat i que jo i tants d’altres com jo estimaven de debò. La segona part conté la transformació de Sant Fost de 1970 a 1999, amb la industrialització i el creixement urbanístic. La tercera és la del Sant Fost de l’any 2000 a març de 2003. Finalment, tanca el llibre un apèndix dedicat al teixit social santfostenc del segle XXI.

20 anys de democràcia a Sant Fost,
1979-1999: la polèmica està servida

 • Editat per l’autor, 1999
 • 167 pàgines

Abans de les eleccions municipals de 1999, concretament l’abril, vaig publicar aquest llibre sobre la política de Sant Fost de Campsentelles durant les cinc primeres legislatures de la democràcia.

En el transcurs d’aquests 20 anys va passar de tot: dimissions, repeticions de les eleccions, mocions de censura, trencaments de l’equip de govern…

Finalment, després de les eleccions de 1995, ningú o una gran majoria de regidors votats pel poble no desitjaven formar equip de govern, i, com que no s’arribava a pactes de majoria per governar, els canvis d’alcalde van estar a l’ordre del dia, essent el poble de Sant Fost el que més eleccions d’alcalde ha tingut de tot el Principat, excel·lent rècord juntament amb d’altres que ja formen part de la història local, comarcal, de Catalunya i quasi bé de l’Estat.

El llibre aporta i reflecteix tota una sèrie de dades força interessants respecte a aquests anys quant a candidatures, candidats i candidates, persones que s’han presentat, canvis de partit d’alguns regidors i alcaldes, curiositats, anècdotes…

Dr. Antonio Gutiérrez Rogero:
22 anys al front de la salut
de Sant Fost de Campsentelles (1966-1988)

 • Editat per l’Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles, 1988
 • 24 pàgines

És una biografia del doctor Antonio Gutiérrez Rogero, que va prestar els seus serveis mèdics durant 22 anys al poble de Sant Fost.

Nascut el 1923 a Segòvia i llicenciat en Medicina a Madrid l’any 1951, després d’exercir a Castella durant uns anys, el 1966 es trasllada amb la seva muller i els seus vuit fills a Sant Fost de Campsentelles, on va agafar el relleu del Dr. Calbet.

Quan es va conèixer la notícia de la seva jubilació, el poble de Sant Fost, agraït per l’excel·lent treball de tants anys, li va preparar un sopar d’homenatge en el que se li va donar aquest senzill llibret.

Guia turística de Sant Fost de Campsentelles

 • Editat per l’Associació de Veïns de Dalt de Sant Fost, 1987
 • 105 pàgines

Aquesta senzilla i modesta obra tan sols pretén presentar una succinta visió del nostre poble i alhora posar de manifest –per a santfostencs i forans– els principals al·licients que el poblet de Sant Fost de Campsentelles presenta des de qualsevol dels seus aspectes, ja siguin històrics, turístics…

El llibre està repartit en 20 capítols, sense ordre d’importància, i a la vegada cada capítol consta d’una explicació, la situació i l’itinerari. L’explicació té com a finalitat el saber el com i el quan del que es parla i per això es va consultar a llibres, diaris, folletons, programes i persones, a fi i efecte de que la informació fos el més certa i verídica possible. La situació pretén orientar al lector exactament del lloc d’ubicació dins del poble del monument, masia, font, o edifici de que consta el capítol, com així mateix la seva alçada damunt del mar i la distància del poble. L’itinerari és ni més ni menys que la manera més senzilla d’anar-hi, sempre agafant com a punt de partida la Plaça de la Vila per considerar-la com a centre del nucli urbà, i es pot ben dir que als 20 llocs seleccionats gairebé sempre el desplaçament pot realitzar-se en automòbil, llevat dels recorreguts finals del Poblat Ibèric, Creu Peluda d’en Torres i la font de la Guineu, que per les seves condicions de la vegetació i pendents del terreny l’accés cal realitzar-lo caminant.

També, a l’acabament del llibre hi ha un planell del poble amb la situació dels 20 punts que s’han triat, i que sense cap mena de dubtes ha de servir de gran ajut a qualsevol veí o foraster que desitgi visitar qualsevol d’aquests llocs turístics.

Una mica d’història del poble,
amb imatges del Sant Fost dels nostres avis

 • Editat per L’Aixernador, 1983
 • 91 pàgines

Amb aquest llibre vaig voler aportar un xic de llum a les arrels molt allunyades del poble de Sant Fost de Campsentelles.

Està repartit en 13 capítols, en els que, a més dels orígens del poble, també es fa un repàs de la història a través de documents i fotografies. Per elaborar aquesta obra vaig buscar dades en arxius, biblioteques i antiquaris, i vaig parlar amb els avis del poble sobre fets que recordaven.

El llibre va tenir una gran acollida entre els santfostencs, ja que oferia a tothom, tant als nadius com als forans, la possibilitat de conèixer la història del poble.

Un fill il·lustre de Sant Fost: el canonge Rifà

 • Editat per l’autor, 1980
 • 35 pàgines

Vaig escriure aquest llibret biogràfic sobre el meu oncle, el canonge Joan Rifà i Prunés, juntament amb l’aleshores rector de Sant Fost, mossèn Daniel Monserdà. Així vaig ser el primer nadiu de Sant Fost que portava a terme una obra escrita i dedicada en part a la història del poble.

El canonge Rifà (1868-1912) va morir de sobte quan només tenia quaranta-tres anys, i estant considerat com el futur bisbe de la diòcesi de Barcelona.

Preparant aquest llibre va ser com em vaig aficionar a investigar i escriure sobre la història de Sant Fost.